Inclusieve Toekomstsessie De Inclusieve Buurt
Wat is jouw ideale buurt? Wil jij een buurt met mooie natuur, sportieve ontmoetingsplekken, een open podium, of een plek waar je kunt skateboarden? Wil je meebouwen aan een duurzame wijk waar waar alle kinderen samen spelen en als vanzelf, spelenderwijs ontdekken wat anders en hetzelfde is?
Een mens en natuur inclusieve buurt maak je samen. Het is een prachtige plek vol natuur. Niet alleen goed voor een schone lucht, bodem, energie, water en biodiversiteit, maar ook voor kleine verwondermomentjes. Houd je van kunst, sport, kaarten, tuinieren, theater, muziek, samen de buurt mooier maken of iets doen voor elkaar? Een inclusieve buurt is letterlijk en figuurlijk gebouwd op de talenten en interesses van álle inwoners.
Een inclusieve buurt kenmerkt zich door circulair en duurzaam inclusief ontwerp en toegankelijkheid van de buitenruimte. Iedereen kan bij elkaar op bezoek, naar de winkel, de plaatselijke horeca, cultuur, sport of de natuur in om even tot rust komen. Mobiliteit, je kunnen verplaatsen op tijdstip van eigen keuze, is een voorwaarde om maatschappelijk mee te kunnen doen. Met eigen, gedeeld, of openbaar vervoer.
Culturen gaan vanzelfsprekend met elkaar om. Je kunt zijn wie je bent en kiezen wie je liefhebt. Bovendien zijn er in een inclusieve wijk buurtinitiatieven gebaseerd op de interesses en talenten van alle inwoners. Van een inclusieve buurt is jong en oud medemaker. Gezamenlijke actie op basis van gezamenlijke dromen en talenten versterkt mooie ontmoetingen en vriendschappen in de buurt.
Hoe gaat zo’n inclusieve toekomstsessie in zijn werk?
Eerst maken we kennis met elkaar aan de hand van wat we graag zouden willen voor onze buurt. Vervolgens doen we een kleine inhoudelijke verkenning over wat een mens en natuur inclusieve buurt zou kunnen betekenen. Met diverse mooie voorbeelden uit binnen- en buitenland. Daarna oefenen we onze verbeeldingskracht aan de hand van sciencefiction, strips en experiment. We besteden aandacht aan werken aan een inclusieve buurt als creatieproces. En aan wat ons in de weg zit. Vervolgens gaan we in stappen echt dromen. Hoe ziet onze mooist mogelijke mens en natuur inclusieve samenleving eruit? Hoe ziet onze buurt er dan uit? En hoe leveren wij als buurt een bijdrage aan een mens en natuur inclusieve samenleving?
Workshopronde
In de workshopronde geven we onze visies praktisch handen en voeten. En zetten we in kleine groepjes onze eigen interesses en talenten in. Verzin tijdens een workshop bijvoorbeeld twintig creatieve manieren om je buren uit hun tent (huis) te lokken. Of verplaats je in een vlinder, het grondwater, een boom, de lucht, een muis, een bloem, een vogel, een sloot en de plek als geheel. Hoe kunnen we optimaal samenleven met de natuur in de buurt? Of verzin een multicultureel feest en allerlei manieren waarop we elkaar tijdens het feest kunnen leren kennen. Hoe zorgen we dat de mensen ook mee kunnen doen voor wie dat voorheen niet vanzelfsprekend was? Een workshop over hoe onze buurt een plek wordt voor natuurlijk spelen, voor kinderen, jongeren, dieren, volwassenen en ouderen. En houd een klein ervaringstoertje: ga met z’n zessen met een gezichtsmasker, skateboard, oorkleppen, rolstoel, kinderwagen en een rollator op pad door je buurt. Kun je overal in en uit? Een andere workshop: Ontwerp mens inclusieve natuurplekjes voor elk braakliggend stukje grond in jouw buurt. Hoe zorg je dat alle interesses en talenten van buurtbewoners een plek krijgen? Wat vinden we echt moeilijk in de buurt en wat voor heldendaden kunnen we verzinnen om deze vraagstukken op te lossen? Jullie maken zelf een keuze uit deze en andere workshops die passen bij het karakter van jullie buurt. Kijk hiervoor ook bij de workshops van Inclusief Ontwerp.
Inclusief Toekomstplan
Onze inclusieve toekomstvisies werken we om naar inclusieve toekomstscenario’s. En mijlpalen die ons daar naar toe leiden. En nog belangrijker: wat kunnen we ieder van ons doen om deze inclusieve buurt te realiseren? Het resultaat is een visueel inclusief toekomstplan met heldere stappen die niet te groot en niet te klein zijn. Het programma van de toekomstsessie kan desgewenst worden aangepast op de huidige ontwikkelingen in de buurt.
In de inclusieve toekomstsessies maken we gebruik van de inzichten over o.a. de mens en natuur inclusieve samenleving, de inclusieve buurt, veranderkunde, futurologie en zingeving, en natuurlijk ook van sciencefiction, fantasy, toekomstliteratuur, strips, games en films. Wij brengen onze inclusieve inzichten in, creativiteit en het kennis van proces, jij jouw eigen talent!
Praktische info:
- Voor wie: Buurtbewoners, buurtwerkers, bewonersplatforms, gemeenten.
- Plek: Bij jou in de buurt te organiseren of op een plek dichtbij.
- Tijd: De toekomstsessie duurt minimaal vier uur, maximaal een dag, eventueel te verdelen over twee bijeenkomsten.
- Opbrengst: Een visueel en inspirerend toekomstplan voor jullie buurt met heldere stappen.
- Evaluatie: Twee korte live of online terugkom momenten met enkele buurtgenoten, na zes weken en zes maanden, om te evalueren en de voortgang te bespreken.
- Vervolg: Een aantal vervolgbijeenkomsten van een of twee uur om inclusie duurzaam te verankeren binnen de buurt (naar keuze).
- Kosten: Tot en met 25 deelnemers € 2200,- per toekomstsessie. Neem bij meer deelnemers graag contact met ons op. Organiseer je een toekomstsessie in jouw buurt of organisatie? Dan draag je eraan bij dat ook buurtinitiatieven, clubs en organisaties met een klein budget een toekomstsessie kunnen organiseren. Een op de vijf toekomstsessies geven we tegen een sterk gereduceerd tarief weg.
- Contactpersoon: Bram de Vries
- Voor meer informatie: info@inclusionlab.nl